KIENEN

KBO Boekel Kienen

Contactpersonen:

Thea van Osch & Annie Slits

 

Kienen bij de KBO Boekel.

 

Geschiedenis van het Kienen/Bingo.

Bingo komt van het spel Lotto, dat al sinds 1530 in Italië werd gespeeld. Bingo als naam komt als verbastering van Beano, de naam van het formulier waarop Bingo werd gespeeld in Amerika rond 1920. De naam Beano komt weer van de bonen, die werden gebruikt om de nummers af te dekken. In de Nederlandstalige landen staat het spel ook bekend als kienen. Deze naam is afgeleid van het Franse woord quine (vijf), verwijzend naar de 5 rijen en kolommen op de kienkaart.

 

Hoe wordt het kienspel bij ons gespeeld?

 

Het kienspel is een spel voor meer spelers. Het zijn meestal vrouwen die van dit spel houden. In zijn meest basale vorm wordt het kienspel als volgt gespeeld: de spelleiding trekt één voor één een bal met een getal erop, waarna de spelers dit getal op hun eigen kienkaart opzoeken en markeren door een metalen rondje. Zo wordt dit in elk geval bij de KBO Boekel gedaan. De eerste speler met een kaart, waarvan alle getallen genoemd zijn (volle kaart), roept KIEN en wint.

 

Wanneer kan er bij ons worden gekiend?

 

Iedere 2e woensdag van de maand wordt er bij de KBO Boekel gekiend. Uitgezonderd de vakantie periode die van half juni tot eind augustus loopt. Aanvangstijd is altijd om 13.30 uur. Eindtijd is ongeveer 16.30 uur

 

Hoeveel rondes worden er gespeeld en wie mag er meedoen?

 

Er worden 2 x 4 rondes gespeeld met tussendoor een kleine pauze. Wij spelen niet in clubverband. Iedereen vanaf 50 jaar is bij ons van harte welkom. U bent geen KBO lid en wilt toch eens meedoen! U bent altijd van harte welkom. Doch na een paar keer met ons te hebben meegedaan, gelden de spelregels zoals deze in het Huishoudelijk Reglement worden omschreven.

 

Wat zijn de kosten om mee te doen?
 

De kienkaarten kosten als volgt:1 kaart € 1,50, 2 kaarten € 3,- en 3 kaarten € 5,-. Meestal worden er 2 kaarten gekocht.

 

Waar bestaat bij ons een ronde uit ?

 

We spelen eerst voor één rijtje. Na controle van de getallen krijgt de winnares € 2,-. De kaart wordt na elke ronde volledig schoongemaakt voor een volgende ronde. Vervolgens gaan we voor 2 rijtjes. De winnares ontvangt € 4,- en diegene die hierna een volle kaart speelt, ontvangt € 6, -. Bij een dubbele kien wordt er geloot wie de hoofdprijs krijgt; de verliezer krijgt een troostprijs. Door het grote aantal deelneemsters, blijft er altijd een klein beetje geld over. Dit geld wordt meestal tijdens een Kerstkien besteed aan een extra consumptie en leuke prijsjes.

Zoals u hebt kunnen lezen zijn de prijzen niet groot. Waar het bij ons naast het kienen ook om gaat, is het onderlinge sociale contact waar wij heel veel waarde aan hechten.

 

Is het benoemen van de cijfers bij het kienspel goed te volgen?

 

Door het tempo van het benoemen van de cijfers door de spelleiding, zit iedereen héél geconcentreerd de kaarten te controleren om maar geen cijfer te hoeven missen. Men zegt wel eens “U zult bij ons geen speld horen vallen”, kunt u echt letterlijk nemen! Deze concentratie mag je beschouwen als fantastische hersengymnastiek. Het kienspel bij de KBO Boekel is een plezierig.. spannend.. ontspannende bezigheid.

 

Wilt ook u bij ons meedoen? OOK U BENT VAN  HARTE WELKOM!